Wszyscy chyba mamy nadzieje, że śnieg do nas już nie wróci, choć w Polsce takie rzeczy są możliwe nawet w maju, co zdarzyło się z resztą całkiem niedawno. Nie do końca pewnie, ale jednak, nawiedza nas okres, w którym pada więcej deszczu, a na niebie wita nas słońce. Oznacza to rzecz jasna, że nasze trawniki od nowa zaczną rosnąć na dobre i będziemy musieli zatroszczyć się o ich regularne koszenie.

 

Jeśli jesteśmy posiadaczami nieco starszych modeli kosiarek, to powinniśmy dbać o ich regularne dopieszczanie. Jednym z najważniejszych, jak nie najważniejszym elementem są noże do kosiarek, które należy ostrzyć przynajmniej raz do roku i najlepiej jest się tym zająć właśnie na początku okresu wiosennego. Oczywiście możemy kosić tępą kosiarką, ale wtedy nasz trawa nie będzie idealnie równa i mogą nam na niej wychodzić wzory, rodem z wielkanocnych jajek, a te przecież już za nami.

 

Czy tą czynność możemy wykonać samemu? Oczywiście, że możemy, pod warunkiem, że będziemy mieć choć trochę zapału i przede wszystkim, jeśli będziemy posiadać kilka bardzo ważnych informacji. Z pewnością naostrzenie noży w naszej kosiarce nie będzie tak proste jak przysłowiowa bułka z masłem i lepiej się za nią nie brać, jeśli mocno trzęsie nam się ręka. Musimy bowiem wykazać się precyzją i spokojem podczas pracy. Nóż w kosiarce powinniśmy ostrzyć najlepiej pod kątem od 20 do 30 stopni i najlepiej jest to robić z wykorzystaniem szlifierki stołowej, której należy używać z odpowiednim wyczuciem.

 

Po naostrzeniu niezwykle ważne jest wyważenie samego noża, aby później koszenie wyglądało tak sprawnie, jak po zakupie zupełnie nowego sprzętu. Aby tego dokonać samemu należy zawiesić nóż w centralnym otworze, na przykład za pomocą śrubokręta bądź płaskiego pręta i ostrzyć nóż tak długo, aż zawiśnie on na równym poziomie. Jest to bardzo ważne, ponieważ, jeśli pójdzie nam to kiepsko, możemy nawet uszkodzić kosiarkę. Przy wykonywaniu wszystkich tych czynności należy pamiętać o zachowaniu pełnego bezpieczeństwa, ponieważ sprawa może nam się łatwo wymknąć z ostrza noża.